Filosoferen met een karate leerling

Gepubliceerd op 13 juli 2021 om 10:16

Karate is naast dat je sportief bezig bent óók vooral een spiritueel pad.
De onderdelen kihon, kata en kumite zijn maar een klein onderdeel van dit spirituele pad. Belangrijk is dat je je gaat beseffen hoe je je gedraagt en hoe je je verhoud naar jezelf en de rest van de wereld. Door bepaalde fysieke bewegingen en beheersing van je adem leer je beter focussen en je balans vinden en kun je zelfs zintuigen afsluiten. Hierdoor kun je mediteren en daarop volgt eenwording. Het is een filosofie die jou helpt een beter mens te worden.

Gisteren had ik voor de les in Heinkenszand een gesprek met een 11 jarige leerling die teleurgesteld/boos was op iemand. Dat gesprek ging zo:

Ik: “Stel, ik geef jou 2 pakjes. In het ene pakje zit iets positiefs en in het het andere pakje zit iets negatiefs. Welk pakje ga je houden ? Jij mag kiezen.”
Leerling: “Het pakje met het positieve natuurlijk !”
Ik: “ Goede keuze, maar wat doe je nu met het pakje waar iets negatiefs in zit ?”
De leerling haalt zijn schouders op.
Een andere leerling probeert te helpen door te zeggen: “ Gooi dat maar weg.”
Ik: “ Maar als je het weggooit vind iemand anders het. Dat is ook niet leuk. Weet je wat je kunt doen ? Geef het maar terug aan degene die het jou gaf. Laat het negatieve maar bij de gever. Jij wil het niet hebben ! “

En zo werkt dat ook met woede, boosheid en andere negatieve gevoelens. Ga er niet in mee en deel het niet met anderen. Verspreid het niet verder. Laat het maar bij diegene die er last van heeft.