LET OP ! Aangepaste trainigstijden i.v.m. coronamaatregelingen ! Sotogawa is Japans voor buiten. Wij trainen sinds de oprichting in 2020 alleen maar buiten. Iedereen is welkom bij ons. Een CTB is niet nodig !

Dojo eed (kun)

1. Wij beloven ons mentaal en fysiek te trainen, voor een standvastige, onwankelbare geest.

2. Wij beloven ons de diepere bedoelingen van deze kunst eigen te zullen maken, zodat wij ze mettertijd gaan begrijpen.
 
3. Wij beloven te zullen streven naar verbinding. Verbinding met onszelf, anderen en de natuur.
 
4. Wij zullen altijd onszelf en anderen respecteren en ons onthouden van geweld.

5. We zullen nooit de echte betekenis van het woord “nederigheid” vergeten.

6. We zullen streven om onze Ikigai te vinden.

7. Door de discipline van genkishin karate zullen we de rest van ons leven zoeken naar de werkelijke betekenis van ‘de weg”.
 

Dojo étiquette en procedures

De Dojo etiquette is een lijst van formele afspraken waarin duidelijk wordt wat de omgangsvormen binnen de dojo (oefenruimte binnen of buiten) zijn. Dit kan per dojo verschillen.

De meeste dojo’s zijn hier echter zeer duidelijk in en ontlopen elkaar niet veel !

Het betreden van de Dojo

De ingang van de dojo is niet alleen het naar binnen gaan, maar is het binnentreden van de (denkbeeldige) tempel van het “Bushido”.

Voor het naar binnentreden groet je eerst de chinden (trainingszaal/tempel/plein/veld).
Je groet in fudo-dachi; je maakt een cirkelbeweging met beide armen boven het hoofd (kruiswering kake-wake-uke) en roept luid “osu”. Daarna loop je naar de sensei en groet hem/haar op dezelfde manier met de vuisten als bij fudo-dachi. Vervolgens loop je naar alle aanwezige sensei’s en/of senpai's en groet deze ook aan.

Seiza en de aangroet procedure

Op het teken “seiza” of “za zen” van de sensei gaat iedereen, de hoogst gegradueerde leerling vooraan, direct zitten in seiza (kniezit) met het zitvlak op de hielen, vuisten in de liezen. Dit gebeurt op volgorde van graad met de leerling met de hoogste graad rechts vooraan.

De aanwezige senpai (hoogste in band) verzorgt de openingsceremonie.

Hij kijkt eerst naar achteren of iedereen in de juiste houding zit, waarna hij luid roept “mokuso” (ogen dicht). Iedereen sluit de ogen en wacht op de uitroep “mokuso jame” (ogen open).

Daarna volgt “chinden-ni-rei”, dit is de groet aan de tempel, waarbij een ieder belooft zich zowel lichamelijk als geestelijk voor de volle 100 % te geven.

Dit wordt gedaan door de vuisten met de knokkels van de wijs en middelvingers op de grond voor je te plaatsen en iets door te buigen terwijl je vanuit de ooghoeken naar voren blijft kijken. Zorg ervoor dat het zitvlak aangesloten blijft op de hielen.

Daarna draait de sensei (hoofdleraar vanaf 3e dan) zich om en zit nu recht tegenover de leerlingen, waarop de senpai met de hoogste graad roept “sensei-ni rei” waarop een ieder weer groet met de knokkels op de grond en een duidelijk “osu” laat horen.

Als laatste roept de senpai : “otagai ni rei” (groet elkaar) waarop een ieder wederom een duidelijk “osu” laat horen. Dan draaien de sensei’s zich weer om naar de uitgangspositie. Hierna blijft iedereen zitten tot de sensei zegt wat er moet gaan gebeuren.

Buigprocedure

Sensei Ni Rei ‑ Groet de Sensei
Senpai Ni Rei ‑ Groet de Senpai
Otogai Ni Rei ‑ Groet elkaar
Domo Arigato Gozaimashita ‑ Bedankt voor de les

Dojo gedrags-etiquette

 • De leraar wordt nooit met naam of voornaam aangesproken, maar altijd met “sensei”. De hoogst gegradueerde leerling wordt altijd met  “senpai” aangesproken, afhankelijk van zijn graad. (het spreekt voor zich dat dit alleen geldt als de leraar gekleed is in karate-gi)
 • Als een les is afgelopen laat een ieder de “sensei” bij het verlaten van de dojo, indien hij dat wil, voorgaan. Vervolgens verlaat iedereen de dojo, op volgorde van band. (de hoogste banden eerst)
 • Als je met een sensei praat of iets vraagt, sta je in fudo-dachi met de vuisten op de juiste manier. Evenzo als de sensei iets staat uit te leggen.
 • Met het oog op de saamhorigheid en verstaanbaarheid tussen alle leden is de voertaal in de dojo/kleedruimte Nederlands c.q. Japans.
 • Zorg altijd voor een schoon karate-gi (karatepak) en draag alleen de band waar je recht op hebt.
 • Op de karate-gi mag slechts 1 embleem worden gedragen n.l. op de linkerborst; ons club embleem.
 • Het dragen van sieraden is streng verboden.
 • In de dojo heb je respect voor iedereen die daar aanwezig is.
 • Je verlaat de dojo nooit zonder toestemming van de aanwezige sensei.
 • Je volgt altijd op wat de sensei jou opdraagt (in alle redelijkheid).
 • Je zorgt dat je een schoon lichaam hebt voordat je naar de dojo komt, altijd voeten wassen, thuis of in de wasbak bij de kleedkamer.
 • Je zorgt voor kort geknipte nagels aan handen en voeten en je hebt nooit snoep of eten in je mond.
 • Bij het te laat komen, om wat voor reden dan ook, ga je na het binnen treden van de dojo in seiza zitten met het gezicht naar de muur en wacht totdat de sensei het sein geeft om de les te mogen volgen.
 • Geef nooit in het openbaar kritiek op de sensei tijdens het lesgeven, dit verstoort de les voor iedereen. Spreek hem/haar daar persoonlijk op aan na de les, wanneer je daar behoefte aan hebt.
 • Wanneer je sensei en/of senpai bent heb je de taak om toezicht te houden binnen de dojo en de kleedkamer. Geef dus altijd het goede voorbeeld.
 • De aanwezige senpai draagt er zorg voor dat niemand uit de groep zich op enige wijze negatief over de club of karate uitlaat. Indien nodig spreekt hij de persoon in kwestie daarop aan en corrigeert hem op zijn gedrag. Bij herhaling moet hij de sensei inlichten.
 • Wees altijd beleefd, toon respect voor iedereen en geef het goede voorbeeld.

 

Ik heb het gelezen en ga akkoordLesstof beginners

Als je interesse hebt om genkishin karateka te worden en het eens bent met bovenstaande eed en de dojo etiquette dan kun je een kijkje gaan nemen op onze pagina met Lesstof beginners.

Veel plezier !

 

F.A.Q.

Heb je nog vragen ? Kijk eerst even bij FAQ

 

Kyu graden systeem van Genkishin Karate-do 

Daag jezelf uit